Rauwe liefde. Pure sex. Krachtige relaties. Liefdevol daten. Man/vrouw zijn. Hoe doe je dat in hemelsnaam?

Wat doe je als je relatie even niet goed voelt?

Je zit even niet lekker in je relatie. Raak je in paniek? Of durf je het te ondergaan? 

Ik had tien jaar een relatie en we maakten nooit ruzie. Ik was trots.
"Hoe doen jullie dat? Wat is het geheim?"
"Communicatie."

Pas toen de relatie voorbij was besefte ik hoe weinig we communiceerden. Ja, over wie boodschappen doet of de badkamer schoonmaakt. Maar niet over de echte dingen. Onze diepste verlangens. Waar we ons voor schaamden. Willen we hier nog wel zijn?

Alles verliep rustig. Smooth. Lekker toch? Dacht ik. Maar die diepe verbinding hadden we nooit gehad. Nooit gemaakt.

Als je dan terechtkomt in een relatie waar de verbinding zo diep gaat, die je raakt in je ziel... Damn. Toen leerde ik mezelf pas echt kennen. Niks smooth en rustig. Een rollercoaster is het.

Ik kom terecht op plekken waarvan ik het bestaan niet wist. Emoties die ik niet kende. Pijn die ik nooit eerder heb ervaren. Diepe liefde die ik nooit eerder heb gevoeld.

Op alle donkere momenten dacht ik dat er iets mis was met ons. Een relatie hoort toch alleen maar leuk te zijn? Nope. Ik had nooit geleerd om goed ruzie te maken in een relatie. En dat het een belangrijk onderdeel is van elkaar en jezelf beter leren kennen. Om te groeien.

Ik weet nu dat elke relatie een vaste cyclus heeft. Nosedive, survive, thrive. We doen 'm nog een keer. Nosedive, survive, thrive.

Klinkt ook best logisch, toch? Het kan niet altijd rainbows and unicorns zijn. Net als in het echte leven.

Alles gebeurt in golven. Er is geen vaste lijn. Wie zou dat ook willen? Ik niet in ieder geval. In sommige periodes van je leven zijn de pieken wat hoger en de dalen wat dieper. Het hoort erbij.

Je leeft lekker je leventje. Er gebeurt iets. Je bent van slag: nosedive. Je moet het verwerken: survive. Je leert ervan en komt er weer bovenop, je bent weer een beetje gegroeid: thrive. Dan leef je weer lekker je leventje en er gebeurt weer iets.

This is life

Dus zit je op dit moment even niet lekker in je relatie? It's OK. You'll be fine.

De snurkende lul

Hoeren of Bambi?